TIENDE GUITAR EXPERIENCE ! EEN VERSLAG …

Gepost door: GUITAR EXPERIENCE

Datum: 05 november 2009 18:33

DE GITAREN ! TRIOMFEERDEN

JUBILEUM EDITIE van TIENDE GUITAR EXPERIENCE een FESTIJN

5 UUR LANG GENIETEN VAN HEERLIJKE & WAARACHTIG PRACHTIGE MUZIEK !

Gitaristen van oudere en jongere generaties gaven ´acte de presence´ ! Wat een AFFICHE

The Dutch Guitar Event …

DE JONKIES !

Een van de hoogtepunten was de ‘Dutch Guitar Awards 2009’ : de tweede voorronde.

De nationale gitaarcompetitie voor jeugdige talenten tot en met 21 jaar.

De theaterdeuren van Beeld en Gelduid gingen om 13.00 uur open voor het publiek en de Fans, die daarna dik 3 uur konden genieten van een onderhoudend en super spannend continue programma van een elftal Nederlandse Gitaarbeloften.

Een selectie komende van Noord Holland tot Overijssel, van Groningen tot Zuid/Holland. Uit Amsterdam en uit Rotterdam.

Met opnieuw dus veel jonge en bijzonder talentvolle beloften, in een heftige gitaarstrijd voor vier rechtstreekse Finaleplaatsen gewikkeld. De individuele onderlinge verschillen waren weer klein.

En het niveau ook ditmaal opvallend hoog !

De deelnemers streden tijdens deze 10e Guitar Experience voor vier plaatsen in de landelijke Finale op de laatste zaterdag van november (de 28ste).

En dat gaat - gelet op de getoonde kwaliteit - ongetwijfeld een waar gitaar spektakel worden. Want ? Deze Gitaartalenten beloven wat !

´Wild Cards´ ontvingen Chiron Schut, 20 jaar uit het Groningse Niehove en Azim Inami uit Haarlem. Met 14 jaar ! de jongste deelnemer in deze tweede voorronde.

Zij komen met de andere twee wild cards bezitters uit de 1e voorronde, wellicht in aanmerking voor twee nog aan te wijzen Finale-nominaties. De vakjury beslist daar binnenkort over.

FINALISTEN werden ; de 15-jarige Bugrahan Gedik uit Amsterdam, Gyo Kretz, 16 jaar, uit Haarlem Noord-Holland, de 18-jarige Kevin Ashadi uit het Overijsselse Wierden en met 21 jaar ´de oudste van het stel´ : A.J. uit Rotterdam !

NOTEER VAST IN DE AGENDA : ZATERDAG 28 NOVEMBER IN BEELD EN GELUID = DE FINALE DUTCH GUITAR AWARDS 2009 !

En voor véél meer info over/van deze geweldige tweede voorronde, klik snel HIER !

DE ERVAREN MUZIKANTEN !

Harry Sacksioni ! Onze inmiddels wereldwijd bekende gitarist, presenteerde en signeerde zijn ´Sacksioni Methode´. Laatste saillante detail ; de prachtige, leerzame uitgave is nu ook in het Chinees vertaald.

De gitaar palmares van Harry is immens. Kijk daarvoor maar eens bij zijn biografie. Zo vierde hij onlangs ook nog zijn pas 40-jarig jubileum als optredend muzikant.

Voor al deze prestaties van formaat ontving Harry onlangs de onderscheiding ´Ridder in de Orde van Oranje´.

Dus was de organisatie apetrots Ridder Harry te mogen ontvangen op de Guitar Experience. Hij was er deze 10e editie voor een ieder, met een praatje en een fotootje. Met recht een heerlijk toetje bij het jubileum !

En daar waren ook de geweldige nationale pedal & lapsteel, slide plus dobro stylisten Johan Jansen, René van Barneveld en Patrick van Gerven. Een werkeluck zalige muzikale beleving.

ZIJ beten de spits af op deze 10e Guitar Experience ! En hoe …

Deze rasartiesten lieten zien en horen wat voor veelzijdige muzikanten Nederland rijk is. Ook hun begeleidende band Cash on Delivery bleek superb.

En met name het bespelen van de verschillende gitaar instrumenten - zoals de Lap en Pedalsteel, Dobro en Slide - zorgde voor een leuke afwisseling van de toch vaak wat geijkte bandbezettingen.

Deze opzet sloeg dan ook goed aan bij het publiek. Het optreden liep ´smooth´ en stond als een huis. Lekker was ook dat de nummers elkaar vloeiend opvolgden. Dat ging er goed in bij de vele liefhebbers, die enthousiast meezongen.

Een lekkere en mooie jubileumsopening !

De jubileumeditie werd extra opgeluisterd door Three of a kind !

Zoumana Diarra, Jan Kuiper en Stochelo Rosenberg verbaasden het publiek met wonderbaarlijk mooie muziek. Maar, zoals eerder gezegd, dat niet alleen.

Het duidelijk aanwezige enthosuiasme van dit ´supertrio´ en de te gekke muziek, was enorm aanstekelijk. Het TOAK speelplezier straalde werkelijk van de 3 gezichten en dat vond dan ook snel grote weerklank op het intens meelevende publiek.

De óók serieuze muziek aanpak, werd regelmatig afgewisseld met veel humor. En de samensmelting van de 3 culturen ; Gypsy, Afrikaans en Nederlands, was zonder meer méér dan bijzonder. Het bleek een ultieme fusion ! En dat was te horen …

Vermeldenswaardig daarbij zeker nog de door Zoumana Diarra ´own made´ Afrikaanse - Malinese - instrumenten. Die waren een lust voor zowel het oog, als het oor.

Met name de Marimba en Kora (een 43 ! snarig - soort van harp - instrument. Een werkelijke openbaring …

Muzikale uitsmijter van deze jubileumeditie vormde The John Hayes Clinic. De altijd gedreven en doorleefde podiumbeesten John Hayes, Barend Courbois en Guzz Genser lieten niet alleen de ins & outs van het muziekmaken zien.

Het talrijk aanwezige publiek ging er maar eens goed voor zitten … Want ?

Hayes himself tekende voor een aantal vette podium annecdotes en liet dat gepaard gaan met flitsende & hard verscheurende gitaarsoli.

Waarbij ´bassbear´ Courbois zich natuurlijk niet onbetuigd kon laten, met weergaloze finger pickin´ grips op - jawel - de basgitaar.

Gewoon outstanding man. Dat alles ondersteund door de weer ritmevol en gewel(da)dig stuwend beukende Guzz . Rock & Roll van de bovenste muziekplank passeerde de revue.

Het laatste jubileum uurtje vloog dan ook in een daadwerkelijke sneltreinvaart voorbij ! ´n Spektakelstuk. Kortom …

THEY SHOOK & PLAYED BEELD & GELUID TO THE GROUND !

Zaterdag 31 oktober 2009, de tiende Guitar Experience. Het was not only een historische, maar bovenal, een memorabele Gitaardag !

Voor alle informatie : www.guitarexperience.nl

Contact Guitar Experience :

Telefoon 035 647 20 83 / 06 15 00 50 51 / Email info@guitarexperience.nl / Internet www.guitarexperience.nl